Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

menghilangkan sifat malas


Disebabkan aku selalu diserang penyakit malas ni jadi aku ingin cuba la petua ni mana tahu betul2 berkesan.korang pun boleh la cuba sekali ye.....

Petua Untuk Menghilangkan Sifat Malas Perasaan malas adalah lawan kepada sikap rajin. Ianya satu sikap negatif yang perlu diubati.

1. Tanya pada diri anda dan jawablah sejujurnya. Fikirkan sejenak mengenainya. Apakah faedah daripada sikap malas aku ini?

2. Senaraikan kesan dan akibat sikap malas yang ada pada diri anda. Ia bertujuan untuk menyedarkan minda anda bahawa sikap ini tidak berfaedah langsung. Selain itu, ia membuat minda anda 'sakit' dengan sikap begini.

3. Kekalkan momentum kerajinan anda. Jika anda sedang melakukan sesuatu dan ingin berhenti berehat, pastikan anda berhenti tidak lama. Kekalkan momentum tersebut. Semakin lama anda berhenti atau berehat, semakin kurangnya semangat anda untuk meneruskannya.

4. Bayangkan kesan positif yang anda perolehi kesan daripada sikap rajin anda.

5. Senaraikan mengapa anda ingin membuang sikap malas. Tampalkannya. Untuk berubah, manusia perlu mempunyai sebab. Jadi tuliskan sebab itu.

http://www.miszsnowgurlz.blogspot.com www.tips-fb.com
komen sikit,kalau suke like sekali ye

0 comments:

Post a Comment

LETAK LINK KORANG KAT SINI